1. Pradžia
  2. /
  3. Naudinga informacija
  4. /
  5. Siurbliai šiuolaikinėje pramonėje: rūšys, pritaikymas ir priežiūra

Siurbliai šiuolaikinėje pramonėje: rūšys, pritaikymas ir priežiūra

Daugelis technologinių ir gamybinių procesų yra neįsivaizduojami be siurblių – įrenginių, kurie užtikrina skysčių, dujų, mišinių ir kitų medžiagų perpumpavimą iš vienos aplinkos į kitą. Priklausomai nuo siurblių tipo, modelio ir charakteristikų juos galima naudoti vandentvarkoje, žemės ūkyje, energetikoje, naftos perdirbime, maisto pramonėje, ŠVOK sistemose ir kt. Žemiau aptarkime populiariausias siurblių rūšis ir jų pritaikymo galimybes.

Išcentriniai siurbliai yra naudojami plačiausiai

Praktikoje dažniausiai sutinkami išcentriniai siurbliai, kurių pagrindinė užduotis – perpumpuoti skysčius. Jie gali būti naudojami tiek su vandeniu, tiek su chemiškai agresyviais, koroziją sukeliančiais, įvairaus klampumo, abrazyviniais, sprogiais skysčiais. Išcentriniai siurbliai pritaikomi įvairiose srityse ir aplinkose, pavyzdžiui nuotekų sistemose, pieno pramonėje, dažų ir lakų gamyboje, rūgščių ir šarmų dozavimui pH kontrolės procesuose.

Išcentrinių siurblių kategorijai priklauso vienpakopiai, daugiapakopiai, savisiurbiai bei dvipusio įėjimo pramoniniai siurbliai. Kiekvienas iš jų turi skirtingas panaudojimo galimybes. Pavyzdžiui, vertikalūs daugiapakopiai išcentriniai siurbliai yra montuojami gamyklose, pramonės procesus aptarnaujančiose ar vandens bei kitų skysčių tiekimo sistemose, kur vienpakopis išcentrinis siurblys yra nepajėgus užtikrinti itin aukštą siurbiamo skysčio slėgį.

Dvipusio įėjimo arba split case tipo pramoniniai siurbliai gali dirbti tik su švariu ar chemiškai nepavojingu skysčiu ir yra naudojami tokiuose įrenginiuose kaip katilai ir aušinimo bokštai. Šie siurbliai pasižymi itin lengvu aptarnavimu – atliekant darbus, pakanka atsukti siurblio viršutinę dalį bei apžiūrėti darbo ratą ir veleną, o esant poreikiui, juos demontuoti bei pakeisti naujais.

Cirkuliaciniai siurbliai – ŠVOK sistemoms

Profesionalūs cirkuliaciniai siurbliai yra skirti šildymo, kondicionavimo, vėdinimo sistemoms. Tokio tipo siurbliai yra montuojami uždarose patalpose, kad būtų apsaugoti nuo galimo atmosferinio poveikio.

ŠVOK sistemų plotas, tipas bei vamzdžių diametras yra pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujantis reikia parinkti cirkuliacinio siurblio galingumą. Jeigu sistemose yra naudojami plonesni vamzdžiai reikalingas galingesnis, o jei storesni – mažesnės galios cirkuliacinis siurblys.

Dozavimo siurbliai – itin tiksliam skysčio tiekimui

Dozavimo siurbliai yra stūmoklinio tipo siurbliai, kurie tiksliai perpumpuoja skystį nustatytu tempu. Vienas iš didžiausių privalumų yra tai, kad siurblių pumpavimo tempą galima reguliuoti nustatant judesio ilgį arba dažnio keitiklio pagalba keičiant siurblio apsisukimų skaičių.

Dozavimo siurbliai dažniausiai naudojami technologiniuose procesuose ar sistemose, kai yra reikalingas tikslus skysčio kiekis, pavyzdžiui, chemijos ar naftos pramonėje. Jų pagalba galima pumpuoti ir dujines, ar net radioaktyvias medžiagas.

Panardinami siurbliai – konteinerių ir rezervuarų išsigelbėjimas

Tokio tipo siurbliai yra panardinami į pumpuojamą skystį bei naudojami statybose, komercinėse, buitinėse, komunalinėse, pramonės ir lietaus nuotekų sistemose, siurbiant gręžinių ar lietaus vandenį, nuotekas, gamybines ar maisto atliekas, chemikalus ir korozinius skysčius.

Panardinami siurbliai būna įvairių dydžių ir darbo ratų tipų, atsižvelgiant į skysčio klampumą, su skysčiu pumpuojamų kietųjų medžiagų tipą, dydį bei koncentraciją. Paprastai jie montuojami ant rezervuarų arba konteinerių viršuje bei viduje.

Siurblių parinkimas bei priežiūra

Iš plataus pramoninių siurblių asortimento yra gana sunku pasirinkti tinkamiausią. Pradedant šį procesą, reikia nuspręsti, kurio veikimo principo siurblys jums yra reikalingas. Išcentriniai arba dinaminiai siurbliai negali pumpuoti klampių skysčių, kurių tankis viršija 1800 kg/m³, o teigiamo darbinio tūrio siurbliams yra svarbus pumpuojamo skysčio cheminis agresyvumas, dalelių dydis ir jų koncentracija. Visada galite pasikonsultuoti su specialistais – „Axioma serviso“ komanda ne tik tiekia ir remontuoja įvairaus tipo pramoninius siurblius, tačiau ir padeda parinkti geriausią sprendimą pagal kiekvieno kliento individualius poreikius.

Įsirengus naują pramoninį siurblį, nereikėtų pamiršti ir jo techninės priežiūros. Reguliarus įrenginio aptarnavimo planas yra svarbus siekiant prailginti naudojamo siurblio tarnavimo laiką, išlaikyti jo efektyvumą bei pagerinti įrangos patikimumą. Taip galima išvengti arba lengvai išspręsti dažniausiai pasitaikančius gedimus, tokius kaip nuotėkio ar pašalinių garsų atsiradimas.

Bendrovė „Axioma servisas“ atstovauja pasaulyje gerai žinomus pramoninių siurblių gamintojus, tokius kaip:

Taip pat siūlo šias, su siurbliais ir kitais rotaciniais įrengimais susijusias paslaugas:

  • Siurblių ir rotacinių įrenginių visapusiškas remontas, priežiūra ir atnaujinimas
  • Siurblių diagnostika, gedimų prevencija
  • Įrenginio velenų centravimas
  • Įrangos rotacinių dalių balansavimas
  • Siurblių vidinių paviršių, darbo ratų ir kitų elementų dengimas metalo keramika
  • Sandarinimo mazgų atnaujinimas
  • Guolių ir guolių mazgų priežiūra bei atnaujinimas
  • Tekinimo, frezavimo ir kiti metalo darbai, detalių gamyba

„Axioma servisas“ yra autorizuotas GRUNDFOS, Apex Pumps ir Alfa Laval siurblių serviso partneris.

Turite klausimų susijusių su pramoniniais siurbliais, jų parinkimu ar priežiūra? Susisiekite su mūsų komanda telefonu +370 699 63364 arba el. paštu orders@axs.eu